Rendezvény adatok
2022június 10. - 18:00
Belépő: Ingyenes

Szakrális dalok és kompozíciók énekhangra, népi fúvós hangszerekre, brácsára és zongorára.

Szokolay Dongó Balázs, Bársony Péter, Bodrogi Éva és Szokolay Ádám 2022-re megérett koprodukciója sok éves közös zenei barátságra tekint vissza.
A régizene specialista Bodrogi Éva és Szokolay hosszú évek óta kutatják s mutatják be koncertjeiken a régi magyar zene és a magyar népzene közös gyökereit, egymásba fonódását. Közös koncerthelyszíneik között szerepel többek között a Zeneakadémia, a Pozsonyi Filharmónia, a BMC vagy Magyar Zene Háza koncertterme.
Fohász című új, közös projektjük Szokolay Dongó Balázs legújabb kompozícióit veszi alapul, melyben magyar népénekek, középkori egyházi melódiák és saját dallamok kerülnek fókuszba. A régi dallamok és a népi zene szoros kapcsolatára Kodály is felhívja a figyelmet a Néprajz és zenetörténet című munkában (Királyi Egyetemi Nyomda, 1933.) Erre a kapcsolatra koncentrál a szerző, ezt a lényegi egymásra utaltságot vette figyelembe a dalok komponálása során, erre fókuszálnak a művészek is a régi és az új zenei rétegek egymásra helyezésekor.
A brácsa és a népi hangszerek együttese különös varázslatra képes, mindkettő egy-egy kapu a régmúlt felé.
A duda folyamatos hangja, a furulyák fasípjai, játékuk díszes hajlékonysága a zongora hangjainak fürdőjében az ének misztériumával karöltve, a brácsa rusztikus hangszínével feldíszítve: ez az igazi fohász, mely betölt Földet és Eget, szívet és teret.

Közreműködik:

  • Szokolay Dongó Balázs – népi fúvós hangszerek
  • Bodrogi Éva – ének
  • Szokolay Ádám – zongora
  • Bársony Péter – brácsa

A koncert a Nemzeti Kulturális Alap Támogatásával jött létre.

NKA logo
Budapest_Music_Center
Plakát
Galéria
crossmenuchevron-down