Petőfi Sándor: Az apostol 1848-2024

PETŐFI SÁNDOR

AZ APOSTOL 1848-2024

BEMUTATÓ: 2012. 11. 20. Karinthy Színház – Hököm Stúdió

2024-ben immár 12. éve játszom az előadást

Magyarországon és külföldön egyaránt

2024-ben túl a 100. -on!

 


 

PETŐFI SÁNDOR

AZ APOSTOL 1848-2024

Az előadásban Borbély Sándor színművész összesen 18 karaktert kelt életre!
iiiii
A 2018. évi KALEIDOSZKÓP VERSFESZTIVÁL FŐDÍJAS előadása

 

1972 őszén a győri Arrabona Amatőr színházban 17 évesen, – szinte gyermekként – eljátszhattam Petőfi Sándor: Az Apostol című művében a főszerepet, Szilveszter szerepét. Meghatározó élménye volt akkori életemnek. Azt éreztem, „hogy én is egy sugár vagyok, amely segít a földet megérni.”

Sok-sok év telt el és elkezdett újból érdekelni Petőfi ezen kevésbé ismert költeménye. Mit tudok elmesélni ma ezzel a művel? Hogyan tudom a színpadon élővé tenni ezt a nem színpadra írt alkotást? Ezt nagy kihívásnak gondoltam. És eljött a pillanat, mikor azt éreztem, hogy nem tudom nem létrehozni ezt az előadást!

A színpadon egy idősödő színész, aki szenvedélyesen érvel, vitatkozik, mesél és közben a közönséggel együtt játszva fejti meg Petőfi Sándor remekművét, ami meglepően reflektál a kor napi eseményeire, örök emberi kérdéseire. Ahogy a világ körülöttünk, az előadásom is változik, alakul, mindig új és új értelmet kap!
Egy ember áll a színpadon. Ő minden és mindenki!

Petőfi Sándor: Az apostol 1848-2024
Bemutató: 2012. 11. 20. Karinthy Színház – Hököm Stúdió 5 előadás

Játszottam a teljesség igénye nélkül:

2013
Pinceszínház
Komárnó -Szlovákia
Örsújfalu -Szlovákia
Több vidéki helyszín Magyarországon
Több budapesti gimnáziumban

2019
NEMZETISÉGI FESZTIVÁL –Zselíz, Szlovákia
CSAVAR FESZTIVÁL- Rimaszombat, Szlovákia
ÖT TEMPLOM FESZTIVÁL- Győr
KULTEÁTRUM – MKVM- Budapest 3 ea.
MAGVETŐ CAFÉ- Budapest
Több vidéki helyszín Magyarországon

2020
Lukáts Andor színháza
Fészek Művészklub- 2020. március 10.
Soproni Petőfi Színház-2020. Március 13. / A Soproni színház járvány előtti utolsó előadása. A többi előadás a járvány miatt elmaradt, vagy bizonytalan időre tolódott. /

2021 Június 23.-30.
10 előadásos turné vidéki helyszíneken, ifjúsági táborokban fiataloknak a Magyar Versmondók Egyesülete szervezésében.

2022 április – 2023 október
SVUNG Bécsi Magyar Színház Helyszín: Pigmalion Theater

2023 szeptember-október-november
Lázár Ervin program keretében 38 előadás vidéki helyszíneken fiataloknak a Magyar Versmondók Egyesülete pályázata segítségével
2023 KesziKult Budakeszi Erkel Ferenc Művelődési központ
2024 KesziKult Budakeszi Erkel Ferenc Művelődési központ 5 ea.
 

NÉZŐI VÉLEMÉNYEK

Te Sanyiiiiii! Szuper jó előadást láttam ma Veled! Arra számítottam, hogy nagyon jó lesz Petőfi: Az apostol c. műve, de még jobb volt. Egyszerű, tiszta, hétköznapi, fenséges. Mindenki nézze meg a Sanyi és Arankában a májusi előadást! Köszönöm! T. Z. szinkronrendező

Köszönöm a meghívást, nagy élmény volt, őszintén mondom!
Igazán az kéne, hogy eljuss vele azokhoz a fiatalokhoz, akik éppúgy, mint én, elutasítják a felszín alapján.

Tökéletes este, fantasztikus előadás, zseniális színész.
Az apostol. előadása. Borbély Sándor 17 szerepben.
Köszönöm

Fantasztikus, leírhatatlan élmény volt. Ezt látnotok kell. S látni kell a Kölcsey mostani diákjainak is. Le kell vinni az előadás Győrbe. Nem véletlen, hogy ez az előadás 2018-ban a Kaleidoszkóp VersFesztivál fődíját nyerte el. Ezúton is gratulálok Sándornak a kivételes produkcióhoz. Egymaga a rendező, a díszlet- és jelmeztervező, a látványtervező és az előadó. Az előadásnak igazi társadalmi aktualitása és mondanivalója van, annak ellenére, hogy Petőfi Sándor 1848 nyarán írta. Remélem a suli egykori és mai növendékei közül sokan láthatják majd ezt nagy hatású, lenyűgöző művészi erejű előadást. Az első pillanattól az volt a megállapításom, hogy odaszegezi az ember figyelmét az előadás az előadóra és mondanivalójára.

Nagyon tetszett! Teljesen lekötötte a figyelmet a számos alakváltozás technikája szuper. jó volt a tartalmát is újra felidézni.

Az első pillanattól az volt a megállapításom, hogy odaszegezi az ember figyelmét az előadás az előadóra és mondanivalójára.

Nekem is tetszett! Különösen szemléletes volt az egyes jelenetek vizualitàsa, a “szőlőszem” allegòria mindennél többet üzen! Köszönöm a katarzist!!!

Én is csak hasonlókat tudok mondani az előadásról. Sanyi nagy átéléssel, sok érzelemmel adta elő ezt a sokszereplős művet egyedül. Fantasztikusak voltak az eszközök, az a néhány, amit használt. Pl. a pokróc, ami belül fehér, kívül homokszínű volt, ami olykor valóban takaró volt, vagy csecsemő, vagy a szegénység… Valóban látni kell az előadást idősnek, fiatalnak. Talán legfiatalabb néző a 26 éves lányom volt, őt is lekötötte, neki is nagyon tetszett. Köszönjük a lehetőséget!

Plakát
Galéria
Videó
crossmenuchevron-down