Múzeumok Éjszkája Hatvanban -2019.

Rendezvény adatok
2019Június 22. - 16:00
Hatvany Lajos Múzeum
3000 Hatvan, Kossuth tér 12.
Belépő: 1.200 Ft

Hatvani programok:

Az Integrált Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény már évek óta részt vesz a Múzeumok Éjszakáján. A tavalyi – Szent Iván éji tematikájú – programhoz hasonlóan idén is változatos lehetőségekkel várjuk a látogatókat.
Ahogy a 2018-as év mottója (Család és kultúra) is utalt rá, a rendezvény kiemelt célcsoportját jelentik a családok. Arra törekedtünk, hogy a programkínálatban minden generáció találjon az érdeklődésének megfelelő lehetőséget. A múzeum utcai frontjára tervezett, 14 és 23 óra között zajló kézműves vásár például minden járókelő figyelmét magához vonzza majd.
A gyerekek igényes foglalkoztatásának legalkalmasabb eszköze a múzeumpedagógiai csomag, amely a kiállításokban megjelenített információk játékos átadását szolgálja. Múzeumpedagógia foglalkozásokkal 16 és 19 óra között várjuk a gyerekeket. A Lesznai Anna életét és munkáit bemutató tárlat gyerekfoglalkozások alapjának különösen alkalmas. Az apróságok fejleszthetik kézügyességüket, lehetőségük nyílik a tervezésre és kreativitásuk szabad használatára.
Míg a gyerekek a foglalkozásokkal lekötik magukat, szüleik tárlatvezetéseken vehetnek részt. 16 és 23 óra között bármelyik kiállítás megtekinthető, a fent már említett Lesznai-kiállításon kívül az intézmény még két állandó kiállítással rendelkezik (Hatvan város története, Hatvan régészete a neolitikumtól a vaskorig). A Múzeumok Éjszakája ideje alatt természetesen időszaki kiállításaink (Mikor én kicsike voltam…, Elágazások-1.) is látogathatók. Szükség esetén angol nyelvű tárlatvezetéssel is készülünk.
16 órakor, rögtön az esemény kezdetén, sor kerül két ingyenes koncertünk első darabjára. A közönség Elsa Valle és együttese latin zenéjével ismerkedhet a múzeum hangulatos belső udvarán.
A koncertet a Hatvani Bajvívó Oskola bemutatója követi, 17:15-ös kezdettel. A helyi hagyományőrző csoport szabadtéri előadása – melyben tradicionális viseletek és harcmodorok bemutatására kerül sor – minden bizonnyal ez este egyik leglátványosabb programja lesz.
A szórakoztató műsorok sora itt megszakad, hiszen, elsődleges célunk mégis az ismeretterjesztés. Millisits Máté, az intézmény művészettörténésze, Óriáskerekű biciklik és kurblis korcsolyák. Fejezetek a magyar sportélet kezdeteiről c. előadásával az esemény központi témáját, az utazást is képviseli.
Zárásként a látogatók ismét egy zenei műsort hallgathatnak meg. A Bíró Eszter, Bodrogi Éva, Födő Sándor és Gerendás Péter közreműködésével megvalósuló Akkor és most koncert 19 órától 20:30-ig tart majd. A könnyű-, világ- és komolyzenei darabokat tartalmazó repertoár szintén jól illik az utazás témaköréhez. Az előadók időutazásra invitálják a közönséget, a múlt zenei darabjaitól napjaink népszerű dalaiig.

Plakát
Galéria
crossmenuchevron-down