Érdi Tamás Chopin koncert és könyvbemutató

Könyvbemutató: Akinek a madarak is Chopint énekelnek

 
Érdi Tamás

A briliáns vak zongoraművész pályáját rajzolja meg édesanyja, É. Szabó Márta, az ismert televíziós személyiség, a Cimbora és számos más, főleg gyermekeknek szánt kultúrműsor szerkesztője. Tamás apja, Érdi Sándor, a Stúdió című műsor szerkesztője is jelen van a könyv minden oldalán. Az izgalmakban bővelkedő könyv végigkíséri Érdi Tamás nem mindennapi sorsát születésétől, sőt, még annál is korábbról egészen a világhírig.

Érdi Tamás – Chopin koncert

Chopin legismertebb zongoraműveiből hallhatunk egy csokorravalót, egy nagyszerű művész tolmácsolásában.

Érdi Tamás születésekor elvesztette a látását de zenei érdeklődésére hamar felfigyeltek. Tanárai (Becht Erika, Eckhardt Gábor) egy speciális módszerrel, a darabok újra-komponáltatásával ’láthatóvá’ teszik számára a kottát.

15 évesen a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Mozart zongoraversennyel és Vásáry Tamás vezényletével aratja az első sikert, 17 évesen Moszkvában első helyezést ér el a Louis Braille Nemzetközi Zongoraversenyen, majd felvételt nyer a Bécsi Zeneakadémiára. 18 évesen egy ötzongorás produkcióval első helyezést érnek el Salt Lake Cityben a Gina Bachauer Zongoraversenyen. 19 évesen megjelenik két Mozart CD-je, ami tavaly a harmadik kiadást érte meg.

2000-ben a Mozart lemezek Kanadában is nagy sikert aratnak. 2002-ben szerez művészdiplomát Leon Fleisher tanítványaként a Torontói Royal Konzervatórium ösztöndíjasaként. 2011-ben ő zárta a romániai Liszt Évet az Enescu Szimfonikusokkal.
Fellépett a Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben. Játszott Szibériában, Kuwaitban, Libanonban, Amerika, Kanada és Európa számos nagy városában, legutóbb Londonban a Barbican Centerben. Varsóban, a híres Chopin szobor alatt több alkalommal 4000 embernek zongorázott. Itthon szinte minden városban, minden szimfonikus zenekarral játszott.

2008-ban megkapta a 30 év alatti tehetséges fiataloknak járó Junior Prima díjat, 2010-ben pedig a Príma Primisszima Díj győztese a komolyzene kategóriában, ami hazánkban az egyik legnagyobb elismerésnek számít.

2012-ben pedig megkapja a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. Ebben az Évben megkapta magyar állam által adományozható legmagasabb zenei kitüntetést. Kiemelkedő zenei és előadó-művészeti tevékenysége elismerése kép a Liszt Ferenc-díjat.

Galéria
Videó
Címkék
crossmenuchevron-down