Morzsái az eltörött Világkalácsnak

Rendezvény adatok
2019Szeptember 21. - 16:00
Hatvany Lajos Múzeum
3000 Hatvan, Kossuth tér 12.

Morzsái az eltörött Világkalácsnak Lesznai nmonooprera a Hatvany Lajos Múzeumban

A 2019-re, a hatvani Hatvany Lajos Múzeumba tervezett ’ Morzsái az eltörött világkalácsnak ’ munka című elektroakusztikus monoopera Bolcsó Bálint kortárs szerző munkája, Bodrogi Éva énekesnő és a szerző előadásában hallhatjuk majd a múzeum állandó, azonos című kiállításához csatlakozva, mely kiállítás a nemzetközileg elismert , a XX. század első felében alkotó Lesznai Anna képzőművész, író és költő életét mutatja be.

Lesznai a XX. század első felének meghatározó alakja volt, közeli barátságot ápolt a Nyolcakkal, Bartók Bélával, pár évig Jászi Oszkár felesége volt. A nemesi származású művész a 30- as években amerikai száműzetésbe kényszerült, New Yorkban halt meg 1966-ban. Élete állomásait naplóiban rögzítette, melyekben meséit, verseit is megtaláljuk.

A Lesznai irodalmi/napló hagyatékot feldolgozó ’ Sorsával tetováltan önmaga’ című könyvet , s a múzeum kiállításának anyagait szövegkönyvként felhasználva Bolcsó Bálint Lesznai gondolatait elektronikus zenei térbe helyezi, kihasználva annak drámai hatását, hangi sokszínűségét, effektjeit, kortárs szerzőként egymásra fektet múltat és jelent, réteget képez régi és mai között.

A bemutató után két előadást tervezünk. A Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézetében és a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetében. Az előadás után műhelybeszélgetésre nyílik alkalom a szerzővel és az előadóval.

A művészek közös szakmai múltja:
Az alkotó és előadó számos alkalommal találkozott kortárszenei koncerteken, ahol többek között Bolcsó műveket is bemutattak, Bodrogi Éva volt az előadó. Ezekből több mű kimondottan az ő számára íródott. Legutóbb a BMC -ben tartott doktori hangversenyen hangzott el két Bolcsó kompozíció Bodrogi előadásában. A monoopera terve ezekre, a zenéléssel és komponálással közösen eltöltött évekre vezethető vissza.

Plakát
crossmenuchevron-down