Bíró Eszter sokoldalú előadóművész, alkotó, énekes és színész. Pályafutása 16 évesen a Miss Saigon főszerepével kezdődött a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Budapesti Operettszínház és a Rock Színház közös produkciójában.

Az Egyesült Államokban végzett tanulmányai befejezése és fellépései után a Budapest Klezmer Band énekese, majd Az Operaház Fantomja és a Mozart! című musicalek, illetve a Csoda Krakkóban című film női főszereplője.

A Fonogram Magyar Zenei -, Gundel Művészeti -, eMeRTon és Cosmopolitan Nagydíjjal is elismert énekesnő nemzetközi karrierjében fontos állomások voltak az Al Di Meolával, Frank Londonnal (a Grammy Díjas Klezmatics-ből) és a világhírű barcelonai La Fura Dels Baus társulatával való fellépései, illetve első és azóta is egyetlen magyar énekesnőként megnyerte a Rovinjban megrendezésre került Fiatalok Eurovíziós Fesztiválja 1. helyét.

2014 februárjában Zorán duett-partnereként lépett fel a Budapest Sport Arénában.

Hanna - szabadesés több szólamban

1944. november 7-én sortűz végzett a 23 éves Szenes Hannával még a tárgyalása befejezése előtt a Margit körúti fogházban. Világszerte ismerik életútját és költészetét, saját hazájában, itthon mégis szinte ismeretlen. Kém volt, költő, szabadságharcos vagy nemzeti hős? Hanna versei, naplója, édesanyja és bajtársai visszaemlékezései mögött egy olyan lány történetét fedezhetjük fel, akinek volt bátorsága elhagyni Budapestet egy jobb élet reményében. Aki oly korban élt, amikor a háború ok volt az emberi méltóság eltiprására, a közönyre, a vérontásra; aki Palesztinában kétkezi munkával akart egy új országot építeni. Képes volt áldozatot vállalni: visszatért a megszállt Magyarországra egy titkos ejtőernyős alakulat tagjaként, hogy akadályozza sorstársai deportálását. Története a veszteségek és bátorság el nem mesélt múltja, velünk élő jelene. Hiszen csak az hal meg, akit elfelejtenek.

Bíró Eszter:
Pályafutása 16 évesen a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a Miss Saigon női főszerepével kezdődött, az Egyesült Államokban végzett tanulmányai befejezése és fellépései után több más között Az Operaház Fantomja, a Mozart! című zenés darabok, illetve a Csoda Krakkóban című film női főszereplője, illetve a Budapest Klezmer Band énekese. 6 szólólemeze jelent meg és 4 gyerekkönyve. 2020-tól saját gyártású, mára már 17 részes, Az Időmanó kalandjai c.TV-sorozatot készít a JimJam TV számára, amelynek írója, rendezője és főszereplője is. Fonogram –, Gundel Művészeti - és Érték-díjas, a Kaddis c. komolyzenei produkció létrehozója, szólistája, a Hanna c. darab megálmodója.

Widder Kristóf:
1988-ban született Budapesten, rendező, koreográfus, színész. Az SZFE elvégzése után szabadúszó, majd 2021-től a Forte Társulat tagja. Jelenlegi munkái - a Jurányi Kamarában játszott Hanna mellett - színészként a Szkéné Színházban és a Radnóti Színházban, koreográfusként a Kamrában, az Átriumban, a Budaörsi Latinovits Színházban, rendezőként az Örkény Stúdióban és a szombathelyi Weöres Sándor Színházban láthatóak. Díjai: 57. Festival dei Due Mondi 2014. - különdíj (ifjúliszt), THEALTER Fesztivál 2017. - Junior-díj (A tavaszi áldozat).

 

szereplők:

Bíró Eszter
Widder Kristóf

Szenes Hanna naplójából, verseiből, valamint édesanyja és bajtársai visszaemlékezéseiből összeállította Tóth Réka Ágnes és Widder Kristóf

zene: Födő Sándor
versek: Szenes Hanna
dramaturg: Tóth Réka Ágnes
látvány: Pető Kata
konzulens: Dénes Gábor, Ungváry Krisztián
fény: Kormosói Róbert
hang: Langó Ádám
rendezőasszisztens: Kóti Eszter

rendező: Widder Kristóf

támogatók: EMMI, NKA, Füge Produkció, Jurányi Ház, Szentendrei Teátrum, Miss Biro Publishing

A Füge Produkció, a Szentendrei Teátrum és a Miss Biro Publishing közös produkciója

AZ ELŐADÁS IDŐTARTAMA
kb. 75 perc

Kaddis

Kortárs komoly- és világzenei koncert

A Kaddis egy ősrégi zsidó ima, amelyet a gyászolók 11 hónapon keresztül mondanak elhunyt szeretteikért. Ez az egyik legfontosabb alappillére a zsidó liturgiának.

Födő Sándor zeneszerző – a világon először, egyedülálló módon - az ima teljes, arámi nyelvű szövegét felhasználta a műben, és a tételekben más tradicionális héber imaszövegek mellett zenét írt az 1944-ben, 23 évesen hősi halált halt izraeli-magyar költőnő, Szenes Hanna és a szintén zsidó származású, hányattatott sorsú magyar költő, Szép Ernő verseihez.

 

Födő Sándor Artisjus-, többszörös Fonogram-díjas, platina– és aranylemezes zeneszerző és zenész. Számos lemez, film, színdarab zeneszerzője (Radnóti Színház: A gondnok, Szegedi Kortárs Balett: Credo, Rózsavölgyi Szalon: Az ismeretlen), illetve zenészként is közreműködik többek között Presser Gábor, Charlie és Zorán produkcióiban.

Bíró Eszter Fonogram-, eMeRTon, Gundel Művészeti-, és Érték-díjas színész és énekes, - aki zenés színházi (Az Operaház fantomja, Miss Saigon, Elfújta a szél) és filmes (Csoda Krakkóban) főszerepeivel, illetve a Budapest Klezmer Band szólistájaként vált népszerűvé - az est szólistája, egyben a mű létrehozásának megálmodója.

 

Közreműködnek:

Bíró Eszter – ének
Födő Sándor – zongora, ütőhangszerek
Rohmann Ditta / Sturcz András - cselló
Csonka Gábor – hegedű
Lesták Bedő Eszter – hegedű
Haraszti Krisztina – brácsa
Hegyaljai-Boros Zoltán – brácsa
Szabó Dániel - cimbalom
Hámori János – trombita, sófár
Cserta Balázs – klarinét, tárogató
Hámori Zsófia - fuvola
Szabó Dániel - cimbalom
Kovács Zoltán – bőgő

Időtartam: kb 70-80 perc (1 részben)

Bíró Eszter: Ej, mi a kő!

Családi interaktív koncert

Mindannyiunk életében van néhány olyan magyar vers, amelyből akkor is tudunk hosszabban-rövidebben idézni, ha netán épp a legmélyebb álmunkból riasztanak fel. Az egyik ilyen költemény egészen biztosan Petőfi Sándortól az Anyám tyúkja. Bíró Eszter és kiváló zenésztársai most a népszerű költeményből kiindulva gondolkodnak a játékos koncerten résztvevő gyerekekkel közösen jóságról és szeretetről, odafigyelésről és egymás megbecsüléséről. Okos humor, közös játék - ekörül forog az Ej, mi a kő!

A gazdag színházi és filmes tapasztalattal egyaránt rendelkező Bíró Eszter, mások mellett Fonogram-és Érték-díjjal kitüntetett énekesnő és színésznő 2013 óta foglalkozik aktívan azzal, hogyan lehet a kicsiket és a még kisebbeket is úgy megszólítani a színpadról, hogy az elhangzó dalokat, verseket, meséket mindenki a sajátjának érezze, korosztálytól függetlenül. A sokműfajúság Bíró Eszter egyik különös ismertetőjegye: aki követi pályáját, jól tudja, hogy tévéműsortól videoklipekig, hanglemezektől iskolai segédanyagként használt könyvekig ível a gazdag katalógus. Nemrég emlékeztünk meg Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójáról: az Anyám tyúkja zenés-játékos, jókedvű „újrahasznosítása” váratlan nézőpontból mutatja meg a klasszikus vers legfontosabb erényeit. A szobában bent lakó tyúkanyó és az őt a sarokból fürkésző Morzsa kutya története ugyanis Bíró Eszter és zenésztársai szerint korántsem csak egy könnyen szájra álló, ritmusosan mondható vers: mély tartalommal bír. Találjuk meg együtt ezt a tartalmat!

 

Közreműködnek:

Födő Sándor – ütőhangszerek, vokál
Csókás Zsolt – gitár, vokál
Cserta Balázs - szoprán szaxofon, duda, furulyák, tárogató, klarinét
Papesch Péter – basszusgitár

Időradír

Koncert és játék az idővel

Bíró Eszter - gyerekeknek szóló - Időradír című lemeze és könyve ismét játékosan oktat. Ezúttal a téma egy mesére íródik, amiben a pontos időt mutató óra darabokra hullik, ezért az időjárás, az évszakok, és a hét napjai összekuszálódnak. A koncert folyamán meg kell találni a szerkezet darabjait, hogy helyreálljon az idő. Ehhez a gyerekek segítségére van szükség, hogy Eszterrel együtt kiderítsék, mikor van a tegnap, mikor a holnap, melyik hónapban jön a Mikulás, mit jeleznek az óra mutatói, mikor van farsang, mely évszakban fürdünk a Balatonban, melyik nap az első a héten. A koncert végére – sok, élőben megszólaló dal és interaktív játék segítségével – összeállnak az óra darabjai.

 

Közreműködnek:

Födő Sándor – ütőhangszerek, vokál
Csókás Zsolt – gitárok, vokál
Cserta Balázs – szoprán szaxofon, klarinét, furulyák, tárogató, duda
Papesch Péter – basszusgitár

Bíró Eszter és Falusi Mariann közös koncertje

Egy kicsit ide, egy kicsit oda

Ha két nagy díva összeáll, ráadásul még egy kiváló zenekar kísérete is erősíti, akkor ott nem ronthatja el semmi a remek szórakozást! Könnyed és rabul ejtő dallamok kedvenceinktől. Az énekesek találkozása unikum a magyar zenei életben. Ki-ki a saját zeneiségét képviselve vagy pont abból kilépve, olyan hol népzenei, hol jazzes, hol popos, táncra hívó dalokat eredményezett, melyek igazi zenei kalandozás fellépőknek, közönségnek egyaránt.

Födő Sándor zeneszerző (Marozsán Erika, Halász Judit, Fábián Juli dalok) és Hegyi György szövegíró (Emil Rulez, Szűcs Gabi) jegyzik a dalokat, amelyeket kifejezetten az énekesek egyéniségére formáltak. A végeredmény pedig sok új friss, dinamikus dal tele iróniával, gondolatisággal, amelyek olykor húsba vágóan szólnak a közönséghez. Kirobbanó energia, érzelmek, humor, játékosság, igazi felhőtlen örömzene!

 

Közreműködnek:

Födő Sándor - ütőhangszerek, zongora, harmonika
Cserta Balázs – fúvós hangszerek (klarinét, furulyák, tárogató, szoprán szaxofon)
Hámori Máté - gitár
Szabó Dániel – cimbalom
Papesch Péter – basszusgitár / Szentpáli Roland - tuba

Bíró Eszter Quintet

Magyar költők - Radnóti Miklós, Kányádi Sándor, Szép Ernő és Varró Dániel – megzenésített versei mellett a zsidó folklór dallamainak akusztikus feldolgozása, illetve új, erre az alkalomra komponált szerzemények - énekhangokra, népi és ütőhangszerekre, gitárra és harmonikára áthangszerelt és megálmodott programban. A magyar, jiddis, arámi, héber és szefárdi dalok mellett elhangzó versek úgy követik egymást a koncerten, hogy szinte nem lehet észrevenni hol kezdődik a vers és hol folytatódik a népzene. Igazi örömzene a magyar világzenei színtér kiemelkedő előadóival.

 

Közreműködnek:

Födő Sándor - harmonika, ütőhangszerek, zongora
Hámori Máté / Csókás Zsolt - gitár
Cserta Balázs – fúvós hangszerek (klarinét, furulyák, tárogató, szoprán szaxofon)
Papesch Péter - basszusgitár

Bíró Eszter: Állati Zenés ABC

Koncert gyerekeknek és felnőtteknek

Bíró Eszter énekesnő, színésznő, aki eddig színházi – és film főszerepekkel, illetve világzenei szólólemezeivel vált ismertté, 2013 tavaszán új, elsősorban gyerekeknek és családoknak szóló Állati Zenés ABC című képeskönyvet, az ehhez tartozó lemezt és színpadi produkciót készített. Az „Állati Zenés ABC” 2014-ben az év hazai gyerekalbuma lett, és Fonogram Magyar Zenei Díjat kapott. 2013 őszétől több állami általános iskola első osztályában használják a könyvet és lemezt a tananyag alternatív kiegészítéseként.
Halász Judit a könyv hátsó borítójához írt ajánlója:“A gyerekek igényét minél magasabbra emelni, és úgy nevelni őket, hogy vágyaik megvalósításához képesek legyenek megteremteni a feltételeket, rendkívül fontos szülőnek és pedagógusnak egyaránt.
A zene világának megismerése nem utolsó feladat, mert nagyon befolyásolja - többek között - a gyerekek érzelmi fejlődését. Ezek a dalok utazásra hívnak a színvonalas zene világába. Az ábécé mellett nagyszerű muzsikusok különös hangszereivel is megismerkedhetnek a gyerekek. Ráadásul Bíró Eszter szép hangján és barátságos, közvetlen előadásában. Szívesen ajánlom mindenkinek.”

Az énekesnőnek, aki 2015-ben Story Érték Díjat vehetett át, mint az év énekesnője két saját gyermeke adta az ihletet, hogy az ABC betűit dalokon és az ezekhez kapcsolódó játékokon keresztül szinte észrevehetetlenül tanítsa és szerettesse meg az óvodás és kisiskolás
korosztállyal, ugyanakkor a szülőknek is színvonalas szórakozást nyújthasson. A dalszövegek Hegyi György (Emil.Rulez!) munkái, a zenéket az Artisjus-díjas, többszörös platina– és aranylemezes Födő Sándor írta, aki Halász Judit lemezeinek egyik zeneszerzője is.

Az előadás interaktív, sok-sok játékkal, humorral, élőben megszólaló muzsikával, egy
felhőtlen barangolás a betűk és hangok világában!

 

Közreműködik:

Födő Sándor - ütőhangszerek, vokál
Hámori Máté / Csókás Zsolt – gitárok, vokál
Cserta Balázs - fúvós hangszerek (klarinét, furulyák, tárogató, szoprán szaxofon)
Papesch Péter - basszusgitár

Hot Jazz Band és Bíró Eszter közös koncertje

A Kossuth-díjas Hot Jazz Band és a Budapest Klezmer Bandből, gyereklemezeiről és színházi főszerepeiről is jól ismert, Fonogram-, Gundel Művészeti és Cosmopolitan Nagydíjas Bíró Eszter énekesnő visszaröpít az amerikai jazz aranykorába. A műsorból nem hiányozhatnak George Gershwin, Cole Porter, Irving Berlin dalai, de utazásra hívnak a '20-'30-as évek ismert magyar slágerei is.
A műsor különlegességét adja az énekesnő és a Hot Jazz Band frontembere, Bényei Tamás korokon átrepítő hol érzéki, hol kirobbanó lendületű duettjei.

 

Közreműködnek:
Bíró Eszter – ének
és a Hot Jazz Band tagjai:
Bényei Tamás – ének, trombita, bendzsó
Fodor László – klarinét, szaxofon
Kovács Tamás – harsona
Szabó Lóránt - gitár
Juhász Zoltán - bőgő
Galbács István - dob

Galéria
Videó
crossmenuchevron-down